Scroll down

Aktualności

Aktualności, DKF Aktualności

DKF: “Tony Halik. Tu byłem” – dokument o legendarnym podróżniku.

15 października, 2020, 19:00

Prywatny pilot Juana Peróna
Odkrywca i obieżyświat
Dziennikarz NBC
Autor pierwszego wywiadu z Fidelem Castro
Mieszkający w komunistycznej Polsce, gdzie ludzie nie mają paszportów
Poznajcie Tonego Halika!

15 października DKF Maciste zaprasza na dokument poświęcony legendarnemu globtroterowi – znanemu z programów telewizyjnych prowadzonych wspólnie z Elżbietą Dzikowską (m. in. “Tam, gdzie pieprz rośnie”, czy “Pieprz i wanilia”) – Toniemu Halikowi. Początek o godz. 19.00. Prelekcję przed pokazem wygłosi dr Maciej Stroiński.

kadr z filmu tony halikReżyser, Marcin Borchardt, zabiera nas w podróż śladami jednego z najwybitniejszych podróżników XX wieku. Jest to obejmująca pół wieku dokumentalna epopeja, precyzyjnie zrekonstruowana z unikalnych i nigdy niepublikowanych materiałów archiwalnych, nakręconych przez Halika podczas niezliczonych podróży po całym świecie. Tony Halik, za pomocą swoich kultowych programów przenosił, co wieczór miliony Polaków w miejsca, które im się nawet nie śniły. Film opowiada o jego życiu, przygodach oraz wszelkiego rodzaju przeciwnościach, którym musiał stawiać czoło na każdym kroku. Halik, jak przystało na wytrawnego gawędziarza, lubił publicznie podkoloryzować́ to i owo. Dziś́ trudno dociec, co z tego, o czym mówił wydarzyło się się̨ naprawdę̨, a co jest jedynie pokłosiem jego nieokiełznanej wyobraźni i poczucia humoru.

„Tony Halik” to film o podróżniczej pasji i pogoni za marzeniami, ale i o kosztach, jakie trzeba zapłacić, aby mogły się ziścić. Opowieść o płynnej granicy między prawdą a fałszem, wpisanej w niezwykłe losy człowieka, który na tej granicy uczynił swoje miejsce na ziemi” – opowiada Borchardt, który odpowiedzialny jest za film “Beksińscy. Album wideofoniczny”.

„Szczęśliwi są ci, co śnią sny i gotowi są zapłacić każdą cenę, by je zrealizować” /Tony Halik/

Reżyser: Marcin Borchardt
Reżyser, scenarzysta, filmoznawca, doktor nauk humanistycznych w dyscyplinie nauk o sztuce. Autor filmów dokumentalnych, m.in. wielokrotnie nagradzanego „Beksińscy. Album wideofoniczny” (2017), reklam, wideoklipów, programów telewizyjnych. Wykładowca Gdyńskiej Szkoły Filmowej i Uniwersytetu Gdańskiego. Autor monografii naukowych: „Awangarda muzyki XX wieku. Przewodnik dla początkujących. Tom 1” (2014) i „Anioły nie znają wstydu. Transgresja w kinie Nowego Jorku” (2018). Członek Polskiej Akademii Filmowej (PAF) i Europejskiej Akademii Filmowej (EFA).


Filmografia:
2019 Tony Halik
2017 Beksińscy. Album wideofoniczny
2016 Wybrzmienia II
2014 Historie ponad granicami
2014 Wybrzmienia I
2013 Otwarta Galeria. Rzeźby z metalu
2010 Jerzy Skolimowski ogląda „Rysopis”
2009 Janusz Morgenstern ogląda „Do widzenia, do jutra…”
2008 Andrzej Wajda ogląda „Popiół i diament”
2008 Kronika 32


Tony Halik /2020/
15 października /czwartek/ 2020, godz. 19.00
Kino Regis, ul. Regis 1
bilety: 10 zł, 5 zł dla członków DKF-u
Organizatorzy: DKF Maciste /Kino Regis/ Miejski Dom Kultury

Działalność “DKF Maciste” współfinansuje Polski Instytut Sztuki Filmowej.logo PISF

Skip to content